prof. Yavuz: Erişkin tipi beta mikrobu çocukları da etkiliyor, endişe sebebi bu.
SIHHAT Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, İngiltere ve Amerika’yı alarma geçiren “Strep A” enfeksiyonları konusunda uyarılarda bulundu. prof. Dr. prof. Dr. Yavuz, beta mikroplarının penisilin ile çok kolay bir şekilde tedavi edilebildiğini, erken teşhisin bu açıdan değerli olduğunu vurguladı.
YILLARDIR BİLİNEN BİR BAKTERİ
Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra İngiltere ve Avrupa’yı da alarma geçiren “Strep A” enfeksiyonlarına aslında her kış çocuklarda boğaz enfeksiyonlarına ve bademcik iltihabına neden olduğu bilinen Küme A beta hemolitik streptokok adı verilen bir bakteri neden oluyor. Halk arasında beta mikrop olan bu bakteri aslında yeni bir etken değil, yıllardır oldukça yaygın, özellikle kış aylarında boğaz enfeksiyonlarına yol açabiliyor ve penisilin tedavisi ile çok rahat tedavi edilebiliyor. Ancak pandemi sonrası dönemde özellikle İngiltere’de Strep A’ya bağlı çocuk ölümlerinin ardından yaşanan paniğin nedenlerini açıklayan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Lideri ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serap Şimşek Yavuz, her yıl boğaz enfeksiyonlarına neden olan bu bakterinin erişkin versiyonunun çocuklarda arttığına dikkat çekti.
“AZ KİŞİYİ ETKİLİYOR AMA HIZLI ÖLDÜRÜYOR”
prof. Dr. deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarında daha sık görülür.Bu küme A beta hemolitik streptokoklar bazen daha derin dokulara yayılabilirler.Örneğin cilt altı yağ dokusu altındaki fasyayı yani kasları etkileyebilirler. ‘et yiyen bakteri’ olarak gündeme geliyor. Nekrotizan fasiit dediğimiz tabloya neden oluyorlar. Biz buna ‘invaziv A grubu beta’ diyoruz. ‘Hemolitik streptokok’ enfeksiyonları diyoruz. İnvaziv küme A streptokok enfeksiyonları zor, ilerleyerek ölüme neden oluyor. çok hızlı.Toplumda çok az kişiyi etkiliyor ama çok hızlı öldürüyor.Şu anda dünyayı alarma geçiren durum daha önce çocuklarda çok nadir görülürken, artık ch’de invaziv streptokok enfeksiyonlarının bir ölçüsü. artış olan çocuklar. Bu bir çocukta nasıl görülür? Bakteriler tekrar derin dokulara yayılabilir ve kaslara ulaşabilir. Ayrıca özellikle viral enfeksiyonlu çocuklarda akciğer enfeksiyonu yaparak kana karışarak çok ölümcül tablolara neden olabiliyor. İngiltere’de yetişkinlerde yüzde 80 oranında görülürken çocuklarda görülme oranı yüzde 10 iken şimdi yüzde 20’lere çıktı” dedi.
A grubu beta mikropların bazen virüslere bulaşarak bazı toksinleri etrafa yayabildiğine dikkat çekilerek, bu toksinler nedeniyle çocuklarda “kızıl hastalığı” tablosuna neden oluyorlar. Dr. Yavuz, bir diğer endişe sebebinin de kızıl hastalığının görülme sıklığındaki artış olduğunu vurguladı. prof. Dr. kaba bir görüntü ortaya çıkıyor. Resim başlıyor. İngiltere, Hollanda ve İrlanda gibi bazı Avrupa ülkelerinin alarma geçmesinin nedenlerinden biri de kızıl vakalarının bu kadar artması.”
“ÖNCEKİ VİRAL ENFEKSİYON TETİKLENİR Mİ?” Bu yıl yoğun bir şekilde etkili olan viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının, çocuklarda daha derin dokuları etkilemek için beta mikrobu tetikleyebileceği hipotezine dikkat çekiliyor. Dr. Çocuklarda viral enfeksiyonlar: Bu, çocuklarda bir enfeksiyon olup daha sonra bu bakteriyle enfekte olmaları durumunda endişe uyandırır, bu da bu bakterinin ‘invaziv (derin yerleşimli)’ bir enfeksiyona neden olma riskini artırır. Bu aynı zamanda şu anda bir hipotezdir çünkü çocuklar normalde tedavi ile hızla düzelen hafif A Küme A beta hemolitik streptokok enfeksiyonuna sahip olmak.. Yani (daha önce) viral enfeksiyon geçirmiş kişilerde daha şiddetli mi?Aslında viral enfeksiyonlar bunu bozarak mı buna neden oluyor? Vücudun bağışıklık sistemi hakkında Dünya Sağlık Örgütü ‘Bu soruların cevapları da araştırılmalı’ diyor ve ‘Bu konuda destek çalışmaları’ diyor.
KORKULACAK BİR ŞEY, TEDAVİSİ BASİT: PENİSİLİN Dünyayı bu kadar endişelendiren enfeksiyonun tedavisinin aslında çok basit olduğuna dikkat çekiliyor. Dr. Yavuz, “Önemli olan hızlı teşhis koymaktır” dedi. Şu bilgileri verdi: “Tüm streptokok enfeksiyonlarının tedavisi penisilindir. Antibiyotiklere dirençli hale gelen bir patojen değildir. Dolayısıyla bu anlamda bir sıkıntı yok. Ancak sorunun kaynağı invaziv streptokokların artması. ve kızıl olayları özellikle İngiltere.Aslında pandemiden önce bir yükseliş trendi vardı.2018’de zirve yaptı. Hatta o dönemde daha çok kızıl ve daha ağır hastalıklara neden olabilecek bir türün ortaya çıktığı biliniyordu.Bu mu? Klasik, 3-4 yılda bir artması mı bekleniyor yoksa pandemiden mi?” Aniden daha çabuk bulaşabildiği için mi bilmiyoruz. Sonuçta bu bakterilerin bulaşması da yakın temas yoluyla gerçekleşiyor. Şu anda dünya için çok önemli bir tehdit olarak görülmemektedir. Söylenmeli. Rakamlar o kadar yüksek değil.”
“Çocuğum hastalanırsa bağışıklık kazanır, çok yanlış”
Viral enfeksiyonların dolaşımının toplum için iyi olmadığını ifade eden Prof. Toplumdaki ‘Çocuğu hastalasın bağışıklığı güçlenir’ inancı öyle bir şey değil çünkü bu virüsler vücuda giriyor ve ileride kansere neden olanlar var (mesela HPV), başka hastalıklara neden olanlar da var. (EBV gibi), CMV gibi çocuğun bağışıklığı biraz düştüğünde önemli tablolara yol açanlar var.Kronik hastalıklara yol açanlar var.Bu nedenle mümkün olduğunca çocuğunuzu hastalıktan koruyun.Aşısını yaptırın.Şu anda var. hem Kovid hem de grip aşısıdır.Bunun dışında çocukluk çağı aşıları eksiksiz yapılmalı.Ayrıca çocuğunuza ellerini iyi yıkamayı öğretin ki solunum yolu enfeksiyonları örneğin soğuk algınlığı ve el yıkama büyük ölçüde azaltılabilsin. mantıklı şu anda kalabalıklarda maske takmak. Sınıflarda ve toplu taşıma araçlarında maske takılması zorunludur.
– İstanbul